Filtrowanie kranówki i jej picie stało się obecnie bardzo pozytywnym trendem. Coraz lepiej zdajemy sobie sprawę z tego, że całkowitym brakiem wyobraźni jest codzienne kupowanie wody butelkowej, za którą w skali miesiąca płacimy łącznie nawet około. 150 złotych. Ekonomia to jedno, a myślenie proekologiczne to drugie, dlatego wielu coraz bardziej świadomych wszechobecności plastiku Polek i Polaków wybiera naczynia wielokrotnego użytku jak dzbanki i butelki filtrujące, dzięki którym w bardzo znacznym stopniu można ograniczyć zużycie plastiku w danym gospodarstwie domowym. A co w sytuacji, gdy filtrujemy wodę, a ona wciąż wydaje nam się gorzka? Jakie substancje zanieczyszczają wodę, która płynie w naszych kranach?
Za gorzki smak wody kranowej odpowiadać może np. mangan. Mangan występuje w wodach powierzchniowych jak i w wodach głębinowych. Jeśli zauważymy, że z naszych kranów leci woda o wyjątkowo gorzkim smaku, a dodatkowo na kranie pojawiają się sine, a nawet czarne osady, to znak, że mamy do czynienia z podwyższonym poziomem manganu w wodzie. Jeśli mimo filtrowania, np. w dzbanku, woda wciąż jest gorzka, zaleca się jej ponowne przefiltrowanie, by wyeliminować gorzki posmak.
Amoniak to kolejna substancja zanieczyszczająca nam kranówkę. Amoniak pojawia się najczęściej w domach wolnostojących, które mają swoje ujęcia wody mogące mieć styczność ze spływającymi z pól nawozami lub z nieszczelnym szambem. Amoniak zabiera z wody tlen, co sprzyja powstawaniu bakterii beztlenowych. Bakterie te mogą powodować powstanie bardzo nieprzyjemnego w zapachu siarkowodoru, dlatego trudno przeoczyć występowanie amoniaku w wodzie.
Żelazo także może zanieczyszczać nam kranówkę, a jego nadmiar w wodzie prowadzi do rozwoju tzw. bakterii żelazistych, które zdecydowanie psują smak oraz zapach wody. Łatwo rozpoznać obecność nadmiaru żelaza w wodzie po nieestetycznych plamach na praniu oraz po rdzawym zabarwieniu wody.
Chlor to chyba substancja najczęściej występująca w kranówce. Jego obecność zdecydowanie pogarsza smak i zapach wody, a jego obecność może działać podrażniająco i wysuszająco na skórę.
Sole wapnia i magnezu- ich nadmiar odpowiada za twardość wody kranowej. Woda twarda jest mniej smaczna, ale też powoduje nieestetyczne i szkodliwe osady na sprzęcie AGD jak czajniki, żelazka czy prali oraz zmywarki.
Dafi oferuje Polakom cały wachlarz swoich produktów, które są w stanie szybko i bardzo skutecznie poradzić sobie z wyżej wymienionymi zanieczyszczeniami wody. Dzieje się to na skutek połączenia w filtrach dwóch składników pochodzenia naturalnego- żywicy jonowymiennej oraz węgla aktywnego. Żywica idealnie zmiękcza wodę. Węgiel aktywny ma bardzo szerokie spektrum działania, znany jest chociażby z bardzo dużych właściwości absorpcyjnych. To znaczy, że wyłapuje z wody wszystko to, co ją zanieczyszcza. Filtry węgla aktywnego usuwają lub zmniejszają stężenie wielu lotnych związków organicznych, pestycydów i herbicydów, a także chloru, benzenu, związków trihalogenometanu, radonu, rozpuszczalników oraz setki innych wytworzonych przez człowieka chemikaliów, które możemy znaleźć w wodzie z kranu.