Butelka filtrująca - na ile starcza filtr
Butelka filtrująca – na ile starcza filtr?
15 czerwca, 2020
Gdzie można kupić pojemniki próżniowe
Gdzie można kupić pojemniki próżniowe?
22 czerwca, 2020
Pokaż wszystkie

Dlaczego przefiltrowana woda jest gorzka?

Dlaczego przefiltrowana woda jest gorzka

Filtrowanie kranówki i jej picie stało się obecnie bardzo pozytywnym trendem. Coraz lepiej zdajemy sobie sprawę z tego, że całkowitym brakiem wyobraźni jest codzienne kupowanie wody butelkowej, za którą w skali miesiąca płacimy łącznie nawet około. 150 złotych. Ekonomia to jedno, a myślenie proekologiczne to drugie, dlatego wielu coraz bardziej świadomych wszechobecności plastiku Polek i Polaków wybiera naczynia wielokrotnego użytku jak dzbanki i butelki filtrujące, dzięki którym w bardzo znacznym stopniu można ograniczyć zużycie plastiku w danym gospodarstwie domowym. A co w sytuacji, gdy filtrujemy wodę, a ona wciąż wydaje nam się gorzka? Jakie substancje zanieczyszczają wodę, która płynie w naszych kranach?

Co zanieczyszcza wodę w domu?

Za gorzki smak wody kranowej odpowiadać może np. mangan. Mangan występuje w wodach powierzchniowych jak i w wodach głębinowych. Jeśli zauważymy, że z naszych kranów leci woda o wyjątkowo gorzkim smaku, a dodatkowo na kranie pojawiają się sine, a nawet czarne osady, to znak, że mamy do czynienia z podwyższonym poziomem manganu w wodzie. Jeśli mimo filtrowania, np. w dzbanku, woda wciąż jest gorzka, zaleca się jej ponowne przefiltrowanie, by wyeliminować gorzki posmak.

Amoniak to kolejna substancja zanieczyszczająca nam kranówkę. Amoniak pojawia się najczęściej w domach wolnostojących, które mają swoje ujęcia wody mogące mieć styczność ze spływającymi z pól nawozami lub z nieszczelnym szambem. Amoniak zabiera z wody tlen, co sprzyja powstawaniu bakterii beztlenowych. Bakterie te mogą powodować powstanie bardzo nieprzyjemnego w zapachu siarkowodoru, dlatego trudno przeoczyć występowanie amoniaku w wodzie.

Żelazo także może zanieczyszczać nam kranówkę, a jego nadmiar w wodzie prowadzi do rozwoju tzw. bakterii żelazistych, które zdecydowanie psują smak oraz zapach wody. Łatwo rozpoznać obecność nadmiaru żelaza w wodzie po nieestetycznych plamach na praniu oraz po rdzawym zabarwieniu wody.

Chlor to chyba substancja najczęściej występująca w kranówce. Jego obecność zdecydowanie pogarsza smak i zapach wody, a jego obecność może działać podrażniająco i wysuszająco na skórę.

Sole wapnia i magnezu- ich nadmiar odpowiada za twardość wody kranowej. Woda twarda jest mniej smaczna, ale też powoduje nieestetyczne i szkodliwe osady na sprzęcie AGD jak czajniki, żelazka czy prali oraz zmywarki.

Dafi radzi sobie z zanieczyszczeniami w wodzie

Dafi oferuje Polakom cały wachlarz swoich produktów, które są w stanie szybko i bardzo skutecznie poradzić sobie z wyżej wymienionymi zanieczyszczeniami wody. Dzieje się to na skutek połączenia w filtrach dwóch składników pochodzenia naturalnego- żywicy jonowymiennej oraz węgla aktywnego. Żywica idealnie zmiękcza wodę. Węgiel aktywny ma bardzo szerokie spektrum działania, znany jest chociażby z bardzo dużych właściwości absorpcyjnych. To znaczy, że wyłapuje z wody wszystko to, co ją zanieczyszcza. Filtry węgla aktywnego usuwają lub zmniejszają stężenie wielu lotnych związków organicznych, pestycydów i herbicydów, a także chloru, benzenu, związków trihalogenometanu, radonu, rozpuszczalników oraz setki innych wytworzonych przez człowieka chemikaliów, które możemy znaleźć w wodzie z kranu.