Dlaczego przefiltrowana woda jest gorzka
Dlaczego przefiltrowana woda jest gorzka?
19 czerwca, 2020
Pokaż wszystkie

Gdzie można kupić pojemniki próżniowe?

Gdzie można kupić pojemniki próżniowe

Próżniowe pakowanie żywności zyskuje na popularności, także w domach, nie tylko w restauracjach czy w sklepach. Wynika to najczęściej z wciąż bardzo wysokiego poziomu konsumpcjonizmu- kupujemy bardzo dużo i coś z tym nadmiarem trzeba robić. Niestety wiele jedzenia w Polsce wciąż jest wyrzucane (każdy Polak marnuje w skali roku niemal 250 kg żywności!), dlatego tak ważna jest edukacja i roztropność dotycząca świadomego robienia zakupów oraz przechowywania żywności. Najlepszym rozwiązaniem są pojemniki próżniowe. Jak działają i gdzie można je kupić?

Gdzie kupić pojemniki próżniowe?

Pojemniki takie można dziś kupić niemal wszędzie – aukcji internetowych, przez sklepy z wyposażeniem AGD, po supermarkety. Niemal każdy dział z akcesoriami dla domu oferuje dziś możliwość zakupu takich pojemników, które sprzedawane są najczęściej w komplecie (w komplecie znajdują się pojemniki o różnej pojemności i kształcie). Wielu producentów sprzedaje także swoje produkty przez własne sklepy internetowe oferując często ciekawe promocje. Tak więc jeśli chcemy mądrzej przechowywać jedzenie, mamy szeroki wybór miejsc, w których można nabyć pojemniki wykorzystujące próżnię do konserwacji jedzenia. Pojemniki próżniowe – kup na Seeyoo.pl!

Jakie zalety ma próżniowe przechowywanie żywności?

Pakowanie próżniowe- w pojemnikach, ale także w woreczkach- to najszybszy i najpewniejszy sposób na przedłużanie świeżości produktów i gotowych dań. Dla przykładu dane produkty żywnościowe i liczba dni ich przydatności do jedzenia za sprawą przechowywania w próżni:

– chleb i inne pieczywo- 7- 8 dni,

– drób- 8-9 dni,

– ser- 20 dni,

– surowe owoce i warzywa- 20 dni,

– gotowa zupa i inne potrawy (np. z ryżu czy makaronu) – 7-12 dni.

Tak długie przechowywanie jest możliwe dzięki temu, iż w warunkach próżni, bez dostępu tlenu, nie rozwijają się żadne drobnoustroje psujące żywność. Jedzenie jest świeże, ale zachowuje także swoje walory smakowe, zapachowe i wizualne. Zdecydowanie ma to swoje przełożenie na oszczędzanie- odpowiednie przechowywanie nadwyżek jedzenia sprawia, iż nie musimy wciąż i wciąż kupować nowych produktów, a do szkoły lub do pracy możemy zabrać gotowe danie, zamiast kupować obiad na stołówce czy w restauracji.

Trzeba pamiętać, iż pojemniki próżniowe nie zastępują jednak lodówki – zapakowane w nie, jedzenie powinno być przechowywane w lodówce.

Pakowanie próżniowe suchych produktów zapobiega ich zawilgotnieniu, a pakowanie produktów mokrych zapobiega ich wysychaniu. Pakowanie próżniowo pokarmów tłustych uniemożliwia ich jełczenie oraz rozwarstwianie się oleju i także jest skuteczne w odpowiednim przechowywaniu tychże produktów. Pojemniki próżniowe to najlepsza ochrona jedzenia przez bakteriami, grzybami, pleśnią oraz owadami. Co ważne, wszelkie dania czy nieprzetworzone jeszcze produkty pakowane próżniowo zachowują wszystkie swoje wartości odżywcze, dlatego sięgając po tak przechowywane jedzenie możemy mieć pewność, że jest ono w pełni zdrowe i posiada wszystkiego swoje walory. Zdecydowanie każdy rodzaj produktów może być pakowany i przechowywany w ten sposób- od ryb, mięs i warzyw, przez ciasta i sery, aż po gotowe już dania.