filtr-zmiekczajacy
Jaki filtr do mieszkania?
3 czerwca, 2020
Butelka filtrująca - na ile starcza filtr
Butelka filtrująca – na ile starcza filtr?
15 czerwca, 2020
Pokaż wszystkie

Pojemniki próżniowe do przechowywania żywności – dlaczego warto?

Pojemniki próżniowe do przechowywania żywności - dlaczego warto

Wielu z nas wie, co to znaczy kupić za dużo. Niestety wiele Polek i Polaków wciąż kupuje za dużo, a spora część z żywności jest następnie wyrzucana, gdyż ulega zepsuciu. A wystarczyłoby odpowiednio przechowywać zapasy i większe zakupy, by rozwiązać ten problem i zacząć radzić sobie z marnowaniem jedzenia. To samo dotyczy oczywiście np. przygotowywanych potraw- czasem gotujemy za dużo, warto więc odpowiednio przechowywać gotowe potrawy, by móc odgrzać je sobie w innym czasie lub zabrać jako gotowy lunch do pracy.

Zalety pakowania próżniowego żywności

Powietrze, enzymy, drobnoustroje oraz temperatura- te czynniki nieuchronnie wpływają na psucie się żywności, tak surowej jak i tej po obróbce. Z tego też powodu człowiek od wieków szuka odpowiednich konserwantów, by żywność była dłużej świeża i zdatna do spożycia- wieki temu służyła do tego sól, dziś mamy np. wysoko wyspecjalizowane lodówki. Próżniowe pakowanie żywności niemal w 100% chroni nasze produkty, półprodukty czy gotowe już dania przed zepsuciem. A to dlatego, iż pakowana/ przechowywana tak żywność nie ma styczności z powietrzem, które poprzez procesy utleniania psuje smak, zapach, właściwości odżywcze i jakość jedzenia.

Jako ciekawostkę można podać kilka przykładów okresu czasu, w którym żywność będzie świeża, jeśli będzie pakowana/ przechowywana próżniowo:

– pieczywo- 7-8 dni,

– surowy ryż lub makaron- 1 rok,

– kawa lub herbata- 1 rok,

– drób- 7-9 dni,

– ryba- 4-5 dni,

– biały ser- 13-15 dni,

– surowe warzywa lub owoce- 18-25 dni,

– ugotowane dania z makaronów, zupy, risotto, pieczone lub gotowane mięso- 7-12 dni.

Widać więc jak na dłoni, że przechowywanie jedzenia próżniowo sprawia, iż dane produkty żywnościowe będą świeże od 3 do 5 razy dłużej niż w przypadku, gdy włożylibyśmy je jedynie do lodówki. Odpowiednio przechowywane i zabezpieczone przez drobnoustrojami jedzenia na dłużej zachowuje swój smak oraz aromat, a lodówka nie przesiąka zapachami, co często bywa utrapieniem (np. w przypadku serów czy chociażby cebuli lub ryb). Pakowanie próżniowe generuje także oszczędności- zjadamy wszystko, co kupiliśmy, ponieważ jest to świeże przez minimum tydzień, a nawet więcej. W związku z tym nie wyrzucamy jedzenia i nie kupujemy nowego, a to bolączka zwłaszcza po świętach lub większych zakupach robionych pod wpływem promocji.

Pojemniki próżniowe Dafi

Pojemniki próżniowe Dafi to zestaw pięciu stylowo zaprojektowanych pojemników wraz z pompką do wypompowywania powietrza. Poza wyżej wymienionymi zaletami pojemników, trzeba jeszcze powiedzieć o wygodzie z jaką można ich używać. Pojemniki próżniowe od Dafi nadają się do mycia w zmywarce, podgrzewania w nich jedzenia w mikrofalówce, a także do przechowywania ich w lodówce, a nawet w zamrażarce. To sprawia, iż mogą służyć nawet jako lunchboxy do pracy. Estetyczne wykonanie sprawia, iż pojemniki te pasować będą do wystroju kuchni, a ciekawy design sprawia, iż chcemy je eksponować. Dafi zapewnia nas o 100% bezpieczeństwie ich używania, gdyż pojemniki te wykonane są z atestowanych tworzyw sztucznych, które nie zawierają bardzo szkodliwych związków bisfenolu A.